Cistična fibroza, neizlečiva multisistemska bolest koja ugrožava pluća, pankreas i jetru, retko je, nasledno oboljenje, a među obolelima u Srbiji je i mala Subotičanka Milica Oklobdžija (10), kojoj za lakše detinjstvo nedostaje specijalan prsluk od 1.275.000 dinara.

Kao i svako drugo dete, ona je naizgled nasmejana i živahna, ali zbog bolesti živi drugačije od vršnjaka. Nad njenim roditeljima, Tamarom i Miroslavom, uvek lebdi strepnja i strah za njen život.

– Milica je rođena, mislili smo, kao zdravo dete. Jedino smo primetili da se kroz plač ili smeh čuje vibriranje nalik na magareći kašalj. Doktori su smatrali da nije razvijena membrana za protok vazduha. Dojila sam je, ali ona nije napredovala, čak je gubila težinu. Izbacivala je hranu u mlazu i rečeno nam je da joj podižemo uzglavlje zbog varenja – priseća se Tamara Oklobdžija, majka.Milica je omiljena među devojčicama iz razreda

Novosadski lekari dijagnostikovali su joj refluks želuca i uz dohranu je Milica počela da napreduje, ali po dolasku kući nastavljaju se loši simptomi. Sumnje lekara na teško oboljenje potvrdile su genetske analize krvi.

– Kada nam je doktorica rekla da je to neizlečiva bolest i da naše dete neće živeti dugo jer je njihov vek ograničen, to je bio ogroman šok. Ne postoji ništa gore od toga. Pred svaki obrok Milica mora da uzima enzime da bi mogla da svari hranu. Vremenom oboleli dobiju dijabetes, ali na sreću, mi još nismo došli do toga – priča zabrinuti otac.

Uz sve što prati bolest, teški kašalj, nemogućnost izbacivanja šlajma, izbacivanje hrane, obavezno je inhaliranje i terapija. Milica je često u bolnicama.

– Ako dobije infekciju, mora više da se inhalira i tada ne može da se druži, izostaje iz škole. Ustanovljen joj je i artritis. Najteže nam je bilo kada joj je pre dve zime funkcija pluća spala na 66 odsto zbog bakterija. Punom snagom smo radili sa njom fizikalne vežbe i sada je dostigla više od 90 odsto. Milica je stvarno borac, veliki borac – zaključuju roditelji devojčice koja osmehom i dobrotom daje snagu za život svima, a najviše svojim roditeljima, iako je njen život daleko od dobrog.

Ono što daje nadu jeste specijalan prsluk koji se iz Amerike distribuira i u Beograd. Međutim, košta čak milion i 275.000 dinara, što je za Oklobdžije nedostižan novac. Na lekove mesečno izdvojaju 23.000 dinara i imaju velike troškove zbog čestih odlazaka u bolnicu u Beograd.

– Za nju je sport obavezan, bavi se gimnastikom i to je jako dobro. Sa starenjem bolest postaje agresivnija zato nam je najveći san da joj kupimo prsluk koji je namenjen bolesnicima poput nje. Prsluk se nosi 20 minuta dnevno uz inhalaciju, i to bi joj pomoglo da može kašljem da izbaci sekret koji kod nje nije kao kod drugih ljudi, već je gust i lepljiv i zadržava se u plućima. Prsluk vibrira i bakterije koje su jako opasne za nju i zadržavaju se u plućima rastresa, što bi za naše dete bilo veliko olakšanje – objašnjava Miroslav, otac.

Omiljena u razredu

Svetla tačka u borbi za život je to što je Milica omiljena u razredu i njeni drugari i učiteljica u OŠ „Sečenji Ištvan“ je gledaju kao zdravo dete. Dešava se da je vršnjaci podsećaju da popije lek, ali nikada nije doživela zadirkivanje.

Izvor:blic.rs

LEAVE A REPLY