mozgalica4 arhivska fotografija Quora Brian Hoang

Možete li da rešite ovu lukavu mozgalicu u samo tri poteza? Čačkalice su postavljene u četiri kvadrata, a vaš zadatak je da u samo tri poteza napravite tri jednaka kvadrata. Matematičari vas izazivaju.

FOTO: BRIAN HOANG / QUORA
Ova mozgalica sa 12 čačkalica testira sivu masu vašeg mozga. Napraviti tri kvadrata od četiri zvuči veoma jednostavno, ali zapravo može da bude teško. Glavni problem je u tome što zagonetka mora biti rešena u samo tri poteza. Zato morate veoma pažljivo da odaberete štapiće koje ćete pomerati. Oni koji su već pokušali da pronađu rešenje kažu da su satima razmišljali o pravom načinu.

Pravila:

Jedan potez označava pomeraje jedne čačkalice.
Kvadrati moraju da budu iste veličine.
Čačkalice ne smeju biti polomljene ili oštećene na bilo koji način.
Sva tri kvadrata treba da se dodiruju, ali ne celim stranicama.
Imate samo tri poteza, ni manje ni više.

REŠENJE:
Da li ste spremni?

Pripremite se da budete frustrirani zbog jednostavnosti rešenja. Počnite pomeranjem čačkalice iz gornjeg levog ugla u sredinu desne strane. Dalje, uzmite ponovo jednu iz levog vrha, ovaj put je stavite skroz na desnu stranu. Još samo jedan potez i to onaj koji najviše zbunjuje ljude. Ovaj put uzmite srednji donji i premestte ga desno. Neki kažu da ih je ovaj zadatak doveo do ludila, a neki su rešili mozgalicu za samo 30 sekundi.

Maks Loh rekao je: “Puno sam razmišljao i analizirao sve ideje, ali svako logično rešenje onemogućeno je pravilima. Deset sekundi kasnije uspeo sam da ga rešim u glavi i to je ujedno bilo prvo rešenje koje sam pokušao.

Istraživač R. Srivastava rekao je: “Trebalo mi je samo 30 sekundi!”

Izvor:blic.rs

LEAVE A REPLY