Arktička zima sa temperaturama u minusu i jakim olujnim vetrovima, okovala je zemlje regiona, saobraćaj je otežan na svim putnim pravcima, ponegde u prekidu, a snega i minusa ima i na hrvatskom i crnogorskom primorju.

Aerodrom u Podgorici je ponovo otvoren za saobraćaj, ali je više letova otkazano.

Hrvatska

U Hrvatskoj su samo dve meteorološke stanice zabeležile temperature vazduha iznad nule, dok je u većini gradova temperature pala ispod minus 10.
Smatra se da je ovo najhladnija zima u ovom veku.

Dalmacija je odsečena, a ljudi se, prema izveštajima hrvatskih medija, za hranu bore sa vukovima.

Za područcje Velebitskog kanala izdato je crveno upozorenje, pa se građani pozivaju da ako mogu ne kreću na put.

Hrvatski meteorolozi tvrde da je ovo vrh ledenog talasa i da će tokom naredna tri dana temperature biti I ispod minus 20 stepeni, ali je će osećaj hladnoće biti veći zbog jakog vetra.

DHMZ je izdao posebno upozorenje, za petak kada je moguća ledena kiša: “Čeka nas nešto izuzetno opasno”, poručili su hrvatski meteorolozi.

Temperatura u plusu u Hrvatskoj izmerena je samo na Prevlaci 2,8 stepena i Palagruži 0 stepeni.

Meteorolozi su i za danas izadli upozorenje na opasne hladne talase.
Za sutra je na snazi upozorenje najvišeg stepena za Rijeku i Split, dok je u četvrtak na snazi upozorenje najvišeg stepena za čak šest gradova: Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeku i Split.

BiH

I dalje nije prohodno za kamione prema moru i u suprotnom prvcu.
Slično vreme je i u BiH, gde visina novog snežnog pokrivača iznosi od 1 do 10 centimetara na severopadu i od pet do 15 centimetara u centralnim delovima zemlje.

Temperature u u većem delu BiH u minusu, sam ponegde u do pet stepeni Celzijusa.

Nove snežne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežali i usporili odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, a za sve kategorije vozila neprohodni su pravci Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa i Novo Selo-Šipovo, kao i regionalni put Ulog- Klanci preko prevoja Morine.

I na ostalim putevima u višim predelima i preko planinskim prevoja saobraća se otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog ugaženog snega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca i u Federaciji BiH, posebno u planinskim predelima, a dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vetar koji stvara snežne nanose.

Štab Zimske službe FBiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gde je kolovoz pod snegom, do stvaranja uslova za bezbedno saobraćanje.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saoobraćaj.

Crna Gora

Dežurni meteorolog Vučina Popović saopštio je Televiziji Crne Gore da jutros u toj zemlji pada slab sneg, te da je na severu došlo i do razvedravanja.

U Podgorici je jutros u sedam sati bilo minus dva stepena, a najhladnije je bilo na Žabljaku -17 stepeni.

“Snega ima u većem delu zemlje, jedino ga nema na području Boke, a visina snega iznosi u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Baru oko pet centimetara, u Ulcinju je 12 centimetara, na Cetinju 25, Kolašinu 30, a na Žabljaku čak 113 centimetara”, rekao je Popović.

Makedonija

Ništa bolja situacija nije ni u Makedoniji, ali su magistralni putevi u toj zemlji prohodni, pa je ukinuta zabrana kretanja za teretna vozila.

Sneg je otežao saobraćaj i na području gotovo čitavog kontinentalnog dela Albanije, a sneg je pao i u Tirani.

izvor: kurir.rs

LEAVE A REPLY